Lasten nielun stenoosi

Sisältö

Lasten lääketieteellisessä käytännössä on useita patologisia tiloja, jotka vaativat kiireellistä hoitoa. Yksi näistä patologioista on kurkunpään stenoosi.

Mikä se on?

Nielun vakavaa supistumista kutsutaan stenoosiksi. Tämä patologinen tila voi tapahtua missä tahansa iässä. Yleensä tauti kehittyy nopeasti. Stenoosin kehittyminen voi johtaa moniin eri syihin. Vaarallisin tämä patologia vastasyntyneillä ja imeväisillä.

Kurkunpään on vastuussa äänen esiintymisestä. Tähän anatomisessa elementissä olevat äänikortit osallistuvat aktiivisesti tähän. Leikkauksen kapeneminen tai stenoosi, joka tavallisesti esiintyy kurkunpään kohdalla, ja aiheuttaa lapselle vaarallisia hengityselinten oireita.

Jotkut lääkärit käyttävät myös muita termejä osoittamaan tämän patologisen tilan lapsilla. He kutsuvat tätä kapenevaksi stenoottinen laryngotraheiitti tai akuutti kurkunpään stenoosi. Nämä termit selittävät suurelta osin haitallisten oireiden kehittymisen olemusta ja mekanismia vauvassa.

Lapsilla on useita kehon kehitykseen liittyviä toiminnallisia ja anatomisia piirteitä. Tämä selittää glottiksen patologisen supistumisen kehittymisen mekanismin.

Hengityselimiä ympäröivät limakalvot toimitetaan hyvin verellä ja ne liittyvät läheisesti imusolmukkeisiin. Tämä johtaa siihen, että mikä tahansa elimistössä tapahtuva infektio voi johtaa voimakkaan ahdistuksen kaventumiseen.

Lymfoidikudoksen runsaus vokaalilaitteiston submukosaalisessa tilassa edistää sairaan lapsen kehittymistä vakavassa turvotuksessa ja vahingoittuneiden kudosten turvotuksessa.

Tällaiset ilmentymät ovat erityisen vaarallisia vauvoilla. 2-6 kuukauden ikäisenä. Tällöin taudin kulku voi olla erittäin epäedullinen. Ilman oikea-aikaista lääketieteellistä hoitoa vauva voi jopa kuolla.

Lasten kurkunpään koko on melko pieni ja muistuttaa muodoltaan suppiloa. Äänenjohtojen sijainti lapsilla ei ole lainkaan sama kuin aikuisilla. Heillä on ne hieman korkeammat.

Vauvojen glottiksen halkaisija on myös hieman pienempi. Tämä edistää sitä, että kurkunpään stenoosi kehittyy paljon nopeammin ja vaarallisimpana vaarallisten komplikaatioiden kehittymisellä.

Kehityksen aikana tauti voi levitä jatkuvasti useisiin vierekkäisiin anatomisiin elementteihin. Prosessi alkaa kirkkaalla. Sitten hän siirtyy ääniympäristöön ja kurkunpään etuseinään. Tässä tapauksessa lääkärit puhuvat laajennetusta patologisesta supistumisesta. Osallistuminen kehon takaseinän patologiseen prosessiin johtaa posteriorisen stenoosin kehittymiseen.

Jos kurkunpään kudokset ovat vaurioituneet ympyrässä, tätä sairauden kliinistä versiota kutsutaan pyöreäksi kapenemiseksi. Tällöin taudin kulku on jo pahentumassa.

Valtava prosessi aiheuttaa kehityksen täydellinen stenoosi. Tämä ehto on äärimmäisen vaarallinen, koska se johtaa välittömän akuutin hengitysvajeen kehittymiseen. Ilman lääketieteellistä hoitoa tällainen patologia voi olla jopa kohtalokas.

syistä

Glottiksen patologisen supistumisen kehittyminen voi johtua monista eri syistä. Niiden vaikutus voi vaihdella kestoltaan, joissakin tapauksissa vain lyhyt ja voimakas vaikutus on riittävä.

Haitallisten oireiden vakavuus riippuu suurelta osin taustalla olevasta syystä, joka johti lapsen tämän patologisen tilan kehittymiseen. Yleisimmät stenoosin syyt vauvassa - tarttuva patologia. Niiden kehitys voi johtaa moniin bakteereihin ja viruksiin.

Stenoosi tulee melko usein komplikaatio. akuutti laryngiitti. Tämä patologinen tila aiheutuu tavallisesti lapsista stafylokokki- tai streptokokkifloorasta. Paljon harvemmin virusinfektiot johtavat laryngiitin haitallisten oireiden ilmaantumiseen.

Lasten patologisen supistumisen kehittymiseen lapset usein johtavat parainfluenssi, scarlet fever, kurkkumätä, flunssa, typhus ja muut tarttuva patologia. Nämä sairaudet ovat myös vaarallisia kehittyneen myrkytysoireyhtymän kehittymisen myötä, joka ilmenee kehon lämpötilan lisääntymisessä lapsessa ja vakavan yleisen heikkouden kehittymisessä.

Traumaattinen vamma Kurkunpään voi myös johtaa myrkkyjen akuutin hengitysvajauksen vaarallisten oireiden kehittymiseen. Väärä synnytys vaikuttaa tähän patologiseen tilaan vastasyntyneillä.

Kilpirauhasen leikkaus voi aiheuttaa vauvalle vaarallisia komplikaatioita, jotka ilmenevät voimakkaan patologisen kaventumisen kehittymisessä.

Pienimmillä potilailla myös kurkunpään stenoosin syy tulee usein vieraita elimiä hengitysteissä. Sulje keuhkoputken luumen lapsi voi jopa olla pieni yksityiskohta lelusta, jota vauva kääntyy käsissään.

Tämä ominaisuus johtuu lapsista melko kapeasta keuhkoputkesta. Hengitysteissä kiinni oleva esine voi aiheuttaa tukehtumisen - kurkunpään voimakas kaventuminen ja hengityksen täydellinen lopettaminen. Tässä tapauksessa tarvitaan kiireellistä hoitoa lapsen elämän pelastamiseksi.

Synnynnäiset henkitorven sairaudet voi myös johtaa lapsen voimakkaan kaventumisen kasvuun. Tässä tapauksessa vastasyntyneillä esiintyy epäsuotuisia kliinisiä oireita stenoosista jo ensimmäisen tunnin kuluttua syntymästä.

Tavallisesti kurkunpään rakenteen selvän anatomisen vian hoito suoritetaan vain kirurgisten toimenpiteiden avulla. Päätöstä toimenpiteen tarpeesta tekee toimiva lasten otolaryngologi.

allergiat voi ilmetä myös lapsessa kehittyneen kurkunpään stenoosin kehittyessä. Useimmissa tapauksissa tämä tila johtuu ilmassa olevista allergeeneista.

Elintarvikkeet ja kemikaalit tullut yleinen syy kehitykseen, jossa lapsella on selkeä ahdistus. Hengityksen parantamiseksi tässä tapauksessa on välttämätöntä poistaa kokonaan allergeenien sisäänpääsy lasten kehoon ja antihistamiinien tai hormonaalisten lääkkeiden määrääminen. Tilastojen mukaan allergiset patologiat kehittyvät useimmiten 5-12-vuotiailla lapsilla.

Myrkyllinen koulutus, jotka näkyvät kaulassa, voivat myös kulkeutua kurkunpään sisäosiin ja aiheuttaa täten vakavan tulehduksen. Tämä johtaa siihen, että lapsi kaventaa glottiksen luumenia ja hengitys on merkittävästi heikentynyt. Purulenttien sairauksien kulku on pääsääntöisesti melko raskas ja etenee epäsuotuisimpien oireiden kehittymisen myötä.

Joissakin tapauksissa kirurginen hoito on tarpeen kaulan haavaumien poistamiseksi.

tyypit

Käytännössä lääkärit käyttävät erilaisia ​​luokituksia, joihin sisältyy suuri määrä erilaisia ​​kliinisiä taudin variantteja.

Epäsuotuisien oireiden alkamisajankohtana kaikki stenoosit voivat olla akuutti ja krooninen. Ensimmäistä kertaa vauvan kapenevuuden kaventumista eri syihin kohdistuvan altistumisen seurauksena kutsutaan akuutiksi. Yleensä sen kurssi on vaarallisin ja usein monimutkainen akuutin hengitysvajeen kehittymisen myötä.

Akuutti puristus

Subakuuttiprosessi on osoitettu, jos epäsuotuisat oireet jatkuvat 1-3 kuukautta. Tämän kliinisen taudin tyypin ennuste on yleensä suotuisampi. Oikeaa hoitoa määrättäessä kaikki oireet häviävät yleensä kokonaan. Joissakin tapauksissa voi esiintyä kroonista tulehdusta.

Jos lapsen patologinen supistuminen säilyy yli kolme kuukautta, lääkärit puhuvat jo kroonisesta prosessista. Yleensä tämä taudin kliininen variantti esiintyy vauvoilla, joilla on joitakin hengitysteiden rakenteen synnynnäisiä poikkeavuuksia.

Toissijainen patologia, joka edistää glottiksen kapenevan lumenin säilymistä, voi myös johtaa kroonisen kurkunpään stenoosin version kehitykseen lapseen.

Krooninen stenoosi

Lasten otolaryngologit erottavat myös useita taudin kliinisiä muotoja. Jokaisella heistä on omat ominaispiirteensä haitallisten oireiden kehittymisessä ja ilmenemisasteessa.

Käytännössä lääkärit käyttävät erilaisia ​​taulukoita, joissa on mukana kunkin tietyn patologisen tilan muodon kehityksen pääpiirteet.

Kun otetaan huomioon syy, joka johti glottiksen kaventumiseen, kaikki stenoosit voidaan jakaa seuraaviin ryhmiin:

  • Paralyyttinen. Ne näkyvät vauvoilla useammin kuin aikuisilla. Yleensä ne kehittyvät lapsille, jotka ovat tehneet kilpirauhasen tai muiden kaulan muodostamien alueiden toimintaa. Tässä tapauksessa patologinen supistuminen johtuu siitä, että kirurgisen hoidon aikana on vahingoittunut äänihervi.

Joillakin vauvoilla voi kehittyä intuboinnin jälkeinen stenoosi, joka tapahtuu väärin tehdyn henkitorven intuboinnin jälkeen.

Kurkunpään halvaus
Kurkunpään halvaus
  • Arpia. Voi esiintyä traumaattisten vaikutusten jälkeen ja kaulan jälkeen tapahtuneen toiminnan jälkeen. Kirurgisten leikkausten aikana limakalvojen traumaattinen vaurio aiheuttaa paljon arpikudosta. Tällaiset arvet kiristävät kiiltoa, mikä edistää sen halkaisijan muuttumista. Pitkän aikavälin nykyiset tartuntataudit voivat myös johtaa lapsen cicatricial-muutosten kehittymiseen.
Cicatricial stenosis
Cicatricial stenosis
  • Kasvain. On erittäin epäsuotuisa vaihtoehto taudin kehittymiselle. Glottiksen kapeneminen tässä tapauksessa kehittyy kasvainkudoksen lisääntymisen vuoksi. Vaikea kurkunpään papillomatoosi on myös laukaiseva syy suurten kasvainten kehittymiseen, jotka kasvun aikana aiheuttavat muutoksen glottis-luumenissa.
Panilomatoz
Kasvaimen stenoosi
  • allerginen. Ne ilmenevät vauvoissa, joilla on yksilöllinen herkkyys allergioiden kehittymiselle. Erilaiset allergeenit voivat aiheuttaa kurkunpään stenoosia. Yleisimpiä lapsia ovat: erilaisia ​​hyönteisiä, kasvien siitepölyn hengittämistä, joitakin kemikaaleja ja ruokaa.
Allerginen stenoosi
Allerginen stenoosi

oireet

Glottiksen patologisen supistumisen kliinisten oireiden vakavuus voi olla hyvin erilainen. Se riippuu monista perustekijöistä:

  • lapsen ikä;
  • rinnakkaisten kroonisten sairauksien esiintyminen;
  • syy, joka johti kurkunpään supistumiseen.

Oireiden voimakkuus kasvaa glottiksen lumenin supistumisen myötä. Joten lääkärit myöntävät useat tämän patologisen tilan kehitysvaiheet:

  • 1 aste. Ensimmäisen asteen kapenemisella vauvan hengitys on häiriintynyt. Tätä taudin kliinistä vaihtoehtoa kutsutaan myös kompensoiduksi, koska sillä on erittäin hyvä ennuste. Taudin tässä vaiheessa vauvan ääni on häiriintynyt. Lapsen ääni muuttuu karkeaksi.
  • 2 astetta. Toisen asteen kaventumiseen liittyy selkeämpiä haittavaikutuksia. Tätä taudin muunnosta kutsutaan subkompensoiduksi.Vauva innostuu, hengittää useammin, iho muuttuu kirkkaan punaiseksi. Tällöin hengitysliikkeet näkyvät selvästi ulkopuolelta.

Vauva "uppoaa" joitakin rintakehän osia, jotka sijaitsevat kylkiluiden välissä.

  • 3 astetta. Tämän patologisen tilan kehitykselle epäsuotuisin vaihtoehto on kolmannen asteen kaventuminen. Tätä sairauden muotoa kutsutaan myös dekompensoiduksi. Tässä tilassa lapsi voi olla sekä erittäin innostunut että täysin estynyt. Iho alkaa muuttua hyvin vaaleaksi, ja nasolabiaalisen kolmion ja huulien alue muuttuu siniseksi. Vaikeimmissa tapauksissa lapsi voi jopa menettää tajuntansa kokonaan.

valekuolema

Taudin äärimmäistä vaihetta kutsutaan asfiksieksi. Tämä on vaarallisin tila, varsinkin vauvoille. Tätä patologiaa leimaa hengityksen täydellinen lakkaaminen. Hapen puuttuessa aivosolut alkavat kuolla.

Jos et anna hätäapua, vauva voi kuolla akuutin hengitys- ja sydämen vajaatoiminnan vuoksi.

Ensiapu

Vanhempien tulisi muistaa, että hengityselinten vajaatoiminnan merkkien ilmaantuminen lapsessa on hätätilannetta, jotta kutsua ambulanssi. Tämä on tehtävä ennen kuin yritetään ja ryhdytään toimiin tapahtuneen hyökkäyksen poistamiseksi nopeasti.

Ambulanssikutsun jälkeen vanhempien tulisi ennen kaikkea yrittää rauhoittua ja missään tapauksessa paniikkia! "Kylmä" mieli on välttämätön edellytys lapsesi auttamiselle niin vaikeassa tilanteessa.

Odottaessasi lääkärin, yritä rauhoittaa vauva. Tätä varten voit ottaa lapsen käsivarsilleen. Seuraa jatkuvasti vauvan tilaa. Avaa lastenhuoneen kaikki tuuletusaukot ja ovet, jotta huoneeseen saadaan raitista ilmaa ja happea. Kylmänä vuodenaikana käytettävä lasta lämmin pusero ja housut, jotta ne eivät jää kylmiksi.

Vanhempien ensiapu on vain sellaisten epäspesifisten toimien toteuttaminen, joiden tarkoituksena on parantaa jonkin verran lapsen hyvinvointia.

Lapsille, joilla on kurkunpään stenoosi vakavien tartuntatautien vuoksi, joita esiintyy korkealla kuumeella, voidaan antaa antipyreettisiä ja tulehduskipulääkkeitä. Tällaista ensiapua sovelletaan vain pysyvään kuumeeseen.

Hengitysteiden turvotuksen vähentämiseksi ja hengityksen parantamiseksi käytetään antihistamiinit. Näitä ovat:Claritin"," Suprastin ","loratadiini"," Zyrtec "ja monet muut. Niitä käytetään yleensä 5-7 päivän ajan. Lääkkeiden pitkäaikaisesta käytöstä keskustellaan lääkärisi kanssa.

hoito

Kurkunpään stenoosin hoitoa suorittaa vain hoitava lääkäri. Useimmissa tapauksissa tätä patologista tilaa hoidetaan kiinteissä olosuhteissa. Tätä varten käytetään useita erilaisia ​​lääkkeitä.

Kun sairaus on vakavampi, vauva on sairaalassa. tehohoito- ja tehohoitoyksikölle. Jos glottiksen patologisen supistumisen syy on bakteeri-infektio, niin antibakteeriset aineet, joilla on laaja vaikutusalue, lisätään välttämättä hoito-ohjelmaan.

Hoitavan lääkärin on valittava käytön taajuus, päivittäinen annostus, antomenetelmä ja suoritettavan antibioottihoidon kesto.

Joissakin kroonisissa stenoosimuodoissa, hengityksen parantamiseksi, suoritetaan sairaita vauvoja. erityisiä inhalaatioita. Tätä tarkoitusta varten käytetään tavallisesti emäksisiä valmisteita tai natriumkloridin isotonista liuosta. Vaadittujen menettelyjen määrä voi olla hyvin erilainen. Tavallisesti suoritetaan 12-15 inhalaatiota positiivisen vaikutuksen aikaansaamiseksi.

Vaikeassa kurkunpään stenoosissa glukokortikosteroidit vaikuttavat positiivisesti.Deksametasonin annos valitaan yksilöllisesti ottaen huomioon sairaan lapsen ikä ja paino.

Helpompi kurssi voidaan määrittää hormonaaliset lääkkeet inhalaation ja aerosolien muodossa. "Pulmicort" avulla voit parantaa ulkoisen hengityksen suorituskykyä ja auttaa parantamaan lapsen yleistä hyvinvointia.

Taudin akuutin ajanjakson aikana suositellaan kaikkia sairaita lapsia. noudata erityistä ruokavaliota. Tämän terapeuttisen ruoan perustana - maitotuotteet sekä vihannekset ja hedelmät. Kaikki astiat höyrytetään, paistetaan tai keitetään. Lapsivalikosta peräisin olevat rasvaiset ja vaikeasti sulavat tuotteet ovat täysin poissuljettuja.

Akuutin sairausjakson jälkeen toteutetaan monimutkainen kuntoutus. On tarpeen poistaa jäljellä olevat oireet ja parantaa lapsen yleistä hyvinvointia.

Matkat suolaluolaan, erilaiset fysioterapiatoimenpiteet ja kovettuminen ovat erinomaisia ​​menetelmiä hengityksen palauttamiseksi ja vauvan immuniteetin vahvistamiseksi.

Lisätietoja tästä ongelmasta on seuraavassa videossa.

Viitetarkoituksiin annetut tiedot. Älä hoitaa itseään. Ota yhteyttä lääkäriin sairauden ensimmäisissä oireissa.

raskaus

kehitys

terveys